15.4. 2021

Vrăjitoarea

Termenul „vrăjitoare” se referă la cineva care practică forme de magie interzise de societate. Vrăjitoria, ca atare, nu are o definiție specifică, dar este în general considerată parte a magiei. Modul în care se înțelege vrăjitoria depinde de cultură, iar opiniile s-au schimbat de-a lungul timpului. Unele societăți percep vrăjitoarea ca pe cineva a cărei putere supranaturală este înnăscută, în timp ce altele susțin că este libera alegere a omului obișnuit să învețe să practice magia.

Vrăjitoarea

După cum știm din istorie, vrăjitoria este în principal asociată cu sexul feminin, în principal negativ. Uneori, la fel ca în tradiția creștină, se presupune că puterea este dată vrăjitoarelor de un spirit malefic cu care au un „contract”. În alte cazuri, se crede că puterea sa provine de la sine și nu este necesară nicio sursă externă.

Vrăjitoria explică problema care apare atunci când cineva încearcă să înțeleagă de ce a avut loc nenorocirea, iar altul este fericit. De ce unul reușește la muncă și are succes, iar altul încearcă în zadar. Oamenilor le place să dea vina pe altcineva pentru această inegalitate. În acest sens, o vrăjitoare este cineva care dorește mai egoist decât pare să merite iar dorințele ei sunt considerate exagerate. Totul depinde de evaluarea morală a comunității.

Cea mai recentă renaștere a vrăjitoarelor este asociată cu o fascinație crescândă pentru astrologie, cristale și Tarot. La fel ca magia, ele folosesc tipuri neconvenționale de putere în avantajul lor.

Vrăjitoria modernă

Cultul Wicca este în prezent asociat cu vrăjitoria. A fost fondat la mijlocul secolului al XX-lea și a urmat vechile religii păgâne, în principal celtice, antice și germanice. Este cea mai faimoasă și populară formă modernă de vrăjitorie. Susținătorii acestei mișcări resping împărțirea tradițională a magiei în alb și negru, urmând principiul: „Fă ceea ce vrei dacă nu faci rău nimănui”. Ei cred că tot ceea ce facem ne va reveni de trei ori. Deci, dacă folosesc magia în detrimentul lor, pot fi pedepsiți de coșmaruri, depresie sau boli mintale. Se știe că wiccanii nu lasă pe nimeni să intre, fiecare adept este testat, iar unii pot aștepta mai mulți ani pentru inițiere. Nu există înregistrări care să arate dacă pot să facă vrăji cu adevărat.