15.10. 2022

Alchimia - o știință sau o magie?

Ce este Alchimia?

Alchimia - o știință sau o magie?

Alchimia este o practică străveche și combină filosofia cu știința, cum ar fi chimia și fizica, și intervine, de asemenea, cu ramuri ezoterice, cum ar fi astrologia și magia. Această practică intră în conflict cu știința contemporană în multe aspecte, în parte pentru că Alchimia, în ciuda procedurilor sale științifice, este adânc înrădăcinată în spiritualitate. De exemplu, funcționează cu credința că totul în jurul nostru conține un spirit universal și face parte din el.

În general, am putea spune că alchimiștii lucrează în principal cu primul nivel de a fi, inclusiv pietre, minerale și metale. Alchimiștii cred că metalele sunt vii și, de asemenea, că metalele de bază (de exemplu, fierul) sunt doar forme imperfecte și mai puțin mature spiritual de metale nobile (cum ar fi aurul). Scopul majorității alchimiștilor medievali a fost de a transforma metalul de bază în metal nobil, adică de a efectua chrysopoeia (termenul provine de la cuvântul grecesc khrusopoiia, care semnifică fabricarea aurului).

În general, scopul comun al Alchimiei este de a purifica sau perfecționa natura și, de asemenea, oamenii înșiși, unde perfecțiunea oamenilor ar fi trebuit să fie atinsă prin crearea unei pietre filozofului. Acesta a fost Opusul Magnum al Alchimiei, marea lucrare a Alchimiei.

Elemente și simboluri

Alchimia se bazează pe teoria lui Aristotel conform căreia patru elemente, focul, apa, aerul și pământul, se combină în nenumărate moduri pentru a crea totul pe Pământ. Fiecare dintre aceste elemente este asociat cu anumite calități:
foc (????) - fierbinte și uscat, reprezintă principiul vieții, mișcării și acțiunii
apa (????) - umedă si rece, reprezinta procesul de transformare si purificare
pământ (????) - uscat și rece, reprezintă împământarea, stabilitate și maturitate
aer (????) - cald și umed, reprezintă un început, schimbarea și, de asemenea, inteligență.

Mai mult decât atât, există trei principii ale Alchimiei din care este compusă toată materia:
sarea (????) reprezintă organismul și este un principiu al stabilității
mercurul(☿)reprezintă spiritul și este un principiu al fuzibilității și volatilității
sulful (????) reprezintă sufletul și este un principiu al inflamabilității.
Alchimiștii credeau, de asemenea, că toate metalele sunt formate din mercur și sulf, unde aurul este cea mai echilibrată combinație a celor mai pure forme ale lor.

Alchimia a început să dispară odată cu sosirea științei moderne. Chiar dacă unele dintre ipotezele sale s-au dovedit greșite, unele dintre ele sunt în conflict cu înțelegerea modernă a cuvântului, Alchimia; a pus bazele chimiei de astăzi și este încă studiată de mulți oameni în aceste zile.